אם חשבתם לפתוח בר או מסעדה תצטרכו להוציא רישיון עסק ולוודא שהמבנה עומד בסדרה של תנאים ודרישות. הדרישות האלו נכללות תחת חוקי רישוי עסקים ותכנון ובניה, שהם אלו שמגדירים בעצם אילו סוגי עסקים יכולים להיפתח ואיפה אפשר לפתוח אותם.
קרדיט צילום – פקסלס
באדיבות: משרד טלבי גולדרט עורכות דין
עו”ד נועה טלבי – מסבירה באילו 3 תחנות בעירייה חובה לבקר כדי למנוע הפתעות כלכליות לא נעימות, לפני שחותמים על הסכם שכירות או זכיינות:
תחנה ראשונה: הוועדה המקומית לתכנון ובניה – האם אפשר לפתוח עסק במקום שרצינו?
בתחנה הראשונה צריך לעשות 2 דברים:
- להוציא היתר בניה ותב”ע (תכנון בניין עיר) – האם הייעוד התכנוני של הנכס מתאים וחוקי למה שתכננתם לפתוח בו? גם אם ההיגיון אומר לנו שבמקום שאותו אנחנו רוצים להשכיר אפשר לפתוח מסעדה, ייתכן שהתב”ע לא תאפשר זאת. לא תרצו לגלות זאת לאחר שכבר חתמתם על חוזה, התחלתם בתהליך רישוי עסק או אפילו התחלתם לשפץ.
- לבדוק האם נדרשים שינויים טעוני היתר בנייה – אם תרצו לפתוח מסעדה, תצטרכו לדאוג לארובה ולשלל דרישות נוספות כדי לקבל את היתר הבניה לחלל. כדאי לדעת מה השינויים הנדרשים והאם החלל שבחרתם עומד בהם.
עו”ד טלבי קרדיט צילום – סוזי לוינסון.
תחנה שנייה: מחלקת רישוי עסקים – כך בודקים אם עסק צריך רישיון
לפני שפותחים עסק חדש חובה לבדוק האם צריך רישיון עסק כדי להפעיל אותו. זהו מסמך שניתן על ידי העיריה לבעל העסק הכולל היתר לפתיחת עסק ולניהולו, או פטור במקרה בו העסק אינו דורש רישיון.
צו רישוי עסקים כולל כ-250 פריטים החייבים רישיון עסק. אליו מתווספים תנאים בתקנות רישוי עסקים המשתנים לפי סוג העסק. לתנאים האלו השפעה משמעותית על עלויות ההקמה של העסק.
ולכן יש לבקר במחלקת רישוי עסקים ולבצע את הפעולות הבאות:
- לבדוק בצו רישוי עסקים ובאתר הרשות המקומית האם אתם חייבים בהוצאת רישיון עסק.
- לברר מה התנאים שיחולו על העסק, לפני שחותמים על הסכם שכירות או זכיינות.
- עדיף לשאול ולקבל תשובות בכתב מאגף רישוי עסקים, גם במקרה שקיבלתם פטור.
קרדיט צילום – פקסלס
למה חשוב לקבל את הכל בכתב?
כשתהיו עסק מצליח אתם עלולים לעבוד עם לקוח מוסדי (למשל בנק) שיבקש לראות שיש לכם רישיון עסק או פטור. אם לא תקבלו אישור בכתב העיריה עלולה לשנות את דעתה ולחייב אתכם להכנס לתהליך הזה למרות שבביקור הראשוני נאמר לכם שהעסק שלכם פטור.
כמה דברים שחשוב לדעת על רישוי עסקים:
- אין “העברת בעלות” לרישיון עסק. גם אם אתם קונים מקום שיש לו רישיון עסק פעיל, עליכם להוציא רישיון עסק מחדש.
- ניהול עסק טעון רישוי ללא רישיון הוא עבירה פלילית. עסק שמנוהל ללא רישיון יקבל קנסות גבוהים, צו סגירה, ורישום פלילי לבעליו.
- תהליך קבלת רישיון עסק הוא תהליך ארוך המערב גורמים רבים. כדי לוודא שאפשר להשתמש במקום המיועד להפעלת העסק אפשר לבקש מהרשות המקומית ומהגורמים המאשרים חוות דעת מקדמית שתקבע האם הוא מתאים לתנאי הרישיון.
עוד מידע על רישיון עסק ורישוי עסקים תוכלו לקרוא כאן
תחנה שלישית: מחלקת ארנונה – כמה תעלה לנו הארנונה העסקית?
לכל רשות מקומית צו ארנונה משלה עם תעריפים וסיווגים שונים. ההבדל בין פתיחת העסק בערים שונות יכול להיות משמעותי מבחינת חיוב הארנונה שיחול עליכם. בביקור במחלקת הארנונה בעירייה כדאי:
- לבדוק מה הסיווג שצפוי לחול על סוג העסק שלכם. בהתאם לתחום העיסוק שלכם ולשימוש בפועל שתעשו בנכס יוגדר הסיווג העסקי שלכם בארנונה, שקובע איזה תעריף תשלמו.
- לדעת מה הן הגדרות הסיווג. יש סיווגים שמקנים הפחתת ארנונה של 50% ואף יותר. אם אתם זכאים לסיווג מופחת, דעו מה נדרש כדי לקבל את הסיווג. האם אתם בטוח עונים להגדרה או שיש סיכוי שיחול עליכם תעריף גבוה יותר?
כשמדובר בעסק העתידי שלכם, אין דבר כזה “שאלות קיטבג”. אתם רוצים לשאול את נציגי העירייה כמה שיותר ולקבל את התשובות בכתב. כל תשובה כזו תעזור לכם לתכנן נכון יותר כלכלית, להבין מה הצעד הבא שלכם ותעזור לתחושת הוודאות שלכם.