חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

למידה לאורך החיים

השכלה גבוהה היא המפתח להצלחה?

למידה לאורך החיים

קרדיט צילום: פקסלס

מגיל צעיר אומרים לנו שהשכלה היא המפתח להצלחה. לרוב כשאנחנו חושבים על לימודים עולה לנו לראש תעודת בגרות או תואר. אבל האם אחרי שקיבלנו את התואר זה באמת אומר שסיימנו ללמוד?

השכלה רשמית כמו תעודה או תואר של לימודי תואר ראשון באמת יכולים לעזור לנו למקסם את מלוא הפוטנציאל שלנו ולסייע במציאת עבודה טובה יותר, אבל האמת היא, שהלמידה לא צריכה להסתיים שם. למעשה יש לנו הזדמנויות רבות להרחיב את הידע במהלך החיים.

מכאן נולד המושג: למידה לאורך החיים (באנגלית: Lifelong learning) אפשר להגדיר למידה לאורך החיים בתור יזמות עצמית, למידה עצמית למטרות התפתחות אישית ומקצועית.

 

אנחנו לומדים לאורך החיים באופן טבעי. אנחנו לומדים משהו חדש בכל יום. כמו למשל איך להשתמש באפליקציה חדשה, איך לעשות תיאום מס או איך להגיש בקשה למלגה. אבל לא כולם לומדים לאורך החיים. לפעמים אנשים מפסיקים ללמד את עצמם דברים בגלל שהם תקועים במין לופ של בית – עבודה – סידורים – מנוחה והלמידה העצמית נדחקת לסוף סדר העדיפויות.

קרדיט צילום: פקסלס

ננסה להסביר כאן על החשיבות של למידה לאורך החיים ולמה כדאי לאמץ את השיטה הזאת.

התפתחות אישית והתפתחות מקצועית הן 2 הסיבות העיקריות שבגללן כדאי להיות אנשים לומדים לאורך החיים.

בשני המקומות האלו התגמול על הלמידה הוא המשתלם ביותר. כשלומדים לאורך החיים איכות החיים שלנו משתפרת.

 
סיבות ללמוד לצורך התפתחות אישית:
  • כדי להרחיב את הידע או לפתח כישורים בתחביב מסוים
  • כדי ללמוד מיומנות חדשה שתשפר לנו את החיים
  • כדי ללמוד איך לתקשר בצורה יותר טובה
  • כדי ללמוד איך לדאוג לעצמנו טוב יותר.
באספקט האישי – כדאי לנו להמשיך וללמוד כי זה יעזור לנו להשיג חיים אישיים מספקים יותר.
 
באספקט המקצועי – למידה לאורך החיים יכולה לעזור לנו להתקבל למשרה שאנחנו רוצים. חלק מהאנשים רוצים להמשיך וללמוד כדי לעשות את התפקיד שהם כבר נמצאים בו בצורה טובה יותר ולהפוך את עצמם לבלתי מוחלפים, בעוד אנשים אחרים ירצו ללמוד מיומנויות שונות כדי למצוא עבודה חדשה.

קרדיט צילום: פקסלס

אם עדיין לא השתכנעתם שלמידה לאורך החיים יכולה לשפר את איכות החיים שלכם באופן כללי
הנה 4 יתרונות של למידה לאורך החיים:
  1. למידה לאורך החיים יכולה לחדש את המוטיבציה העצמית ללמידה. לפעמים אנחנו נכנסים למין מוד כזה של באסה אפילו סתם מדברים יומיומיים, רק כי אנחנו יודעים שיש לנו דברים שאנחנו חייבים לעשות. דברים כמו לנקות את הבית, או ללכת לעבודה – אלו דברים שתמיד כנראה יהיו חובה וחלק מהשגרה שלנו, אך יכולים לגרום לנו להרגיש שכל יום נראה בדיוק אותו הדבר כמו זה שלפניו. כשאנחנו לומדים באופן עצמאי, אנחנו לומדים דברים שאנחנו אשכרה רוצים ללמוד. זה בעצם יכול לשמש בתור תזכורת עצמית, לכך שאנחנו באמת יכולים לעשות את הדברים שאנחנו רוצים בחיים.
  2. בזכות הלמידה לאורך החיים אנחנו מגלים את תחומי העניין האישיים שלנו. בעידן של היום המידע זמין לנו בכל מקום. אפשר ללמוד כל דבר שנרצה כמעט דרך האינטרנט. כאשר אנחנו מקדישים זמן למידה למשהו שמסקרן אותנו, אנחנו יכולים לגלות אם זה באמת מעניין אותנו או שפחות בהתבסס על התחושות שלנו במהלך הלמידה. באמצעות גילוי תחומי העניין האישיים שלנו, החיים פתאום יכולים להפוך למעניינים יותר וזה יפתח בפנינו הזדמנויות שנוכל למנף בעתיד לטובתינו.
  3. בזכות למידה לאורך החיים אנחנו יכולים לשפר ולחזק את הביטחון העצמי שלנו. להיות בעלי ידע וכישורים בתחומים מגוונים יכול בהחלט לשפר את הביטחון העצמי שלנו גם בחיים האישיים וגם בחיים המקצועיים. בפן האישי עצם הזמן שמושקע בלמידה ובשיפור העצמי יחזק לנו יותר הביטחון ויוביל אותנו לתחושת מסוגלות עצמית וסיפוק כאשר נראה את הצמיחה האישית שלנו. בחיים המקצועיים, בזכות הזמן והמאמץ שנשקיע בלמידה נוכל להתגאות בכישורים ומיומנויות שנרכוש. בנוסף, העבודה אפילו יכולה להפוך לקלה יותר מה שאוטומטית יוביל לבוסט בביטחון העצמי שלנו.
  4. למידה לאורך החיים יכולה לאתגר את האמונות והרעיונות בהם אנחנו מאמינים. לכולנו יש רעיונות ואמונות מוטעות לפעמים. למשל, אנחנו לא תמיד מבינים את החשיבות של הבריאות הנפשית, אבל אז כשאנחנו מתחילים ללמוד על התפתחות עצמית, מבינים שבריאות הנפש זה נושא מאוד חשוב שהרבה אנשים מתמודדים איתו.
אם נדלג על למידה פעילה לאורך החיים, לא תהיה לנו הזדמנות לראות נקודות מבט שונות על החיים ולהבין את נקודות התורפה שלנו. לא משנה אם אנחנו בקטע של שיפור עצמי, או יותר בעניין של השגת המטרות המקצועיות שלנו, למידה לאורך החיים יכולה לעזור לנו לשפר את איכות החיים הכוללת.
 
אז איך אפשר ליישם למידה לאורך החיים בחיי היום יום?
* נכין רשימה של כל הנושאים שנרצה ללמוד.
* נבחר נושא אחד מתוך הרשימה שאנחנו הכי מתחברים אליו ונרצה ללמוד אותו, ונבדוק אופציות לאיפה ואיך אפשר ללמוד את הנושא.
* נפנה לעצמנו זמן ריאלי בלו”ז על מנת ללמוד.
* ניצור לעצמנו התחייבות על פיה ננסה ללמוד כל יום לפחות קצת.

רוצים להישאר מעודכנים? הירשמו לניוזלטר שלנו

המומלצים שלנו