ריאלי או הומני? איזה סוג מקצוע ללמוד?
כשאומרים “הומני” – למה מתכוונים? האם מקצועות “ריאליים” ו”הומניים” הם אכן כה נפרדים זה מזה כפי שנהוג לחשוב? וכאשר באים להחליט מה כדאי ללמוד, האם השאלה של “ריאלי או הומני” היא קריטריון אותו יש לקחת בחשבון?
מהו מקצוע הומני?
על פי ההגדרה, תחום הומני (מלשון human – אדם) הוא תחום העוסק באנשים. פסיכולוגיה, סוציולוגיה, רפואה, משפטים – כל אלו נכנסים תחת ההגדרה של מקצועות הומניים. הגדרה נוספת של מקצועות הומניים נובעת דווקא מאופן עיבוד המידע. מקצועות הומניים הם מקצועות בהם עיבוד המידע מתבצע על ידי הטלת ביקורת, הסקה לוגית ובניית מודלים להסברת תהליכים שונים.
למרות ההגדרה, החלוקה המקובלת של מקצוע הומני לעומת ריאלי איננה נוגעת כלל ועיקר לאופן עיבוד המידע ואפילו לא לעיסוק לאחר הלימודים. מקובל לחשוב על מקצוע הומני במונחים של: קשור יותר לרגש, דורש שינון, לא דורש חשיבה מתמטית או עבודה עם מספרים, אמנותי, מקצוע בו עובדים עם קהל.
בין המקצועות הנחשבים הומניים ניתן למצוא מקצועות אשר להם יישום פרקטי, כגון משפטים או עיצוב, לצד מקצועות אשר מרבית העבודה הפרקטית לאחר הלימודים בהם היא בתחום ההוראה או האקדמיה כספרות, היסטוריה ופילוסופיה.
מהו מקצוע ריאלי?
מקצוע ריאלי, בהגדרתו, הוא מקצוע הנסמך על תצפיות (מלשון real) ומחקר אמפירי. כמו המקצועות ההומניים, גם במקרה של המקצועות הריאליים הקשר בין ההגדרה ובין מה שמקובל לחשוב עליו כמקצוע ריאלי חלש. מקובל לחשוב על מקצועות ריאליים במונחים של: דורשים הרבה שכל, עבודה רבה, מתמטיקה, יוקרתיים, מדויקים, העבודה בתחומם היא פרטנית (למשל מול מחשב) ולא עם אנשים.
לימודי ביולוגיה, לדוגמה, יכולים להיכנס תחת ההגדרה של מקצועות ריאליים, כיוון שהם כוללים מידה הגונה של לימודי מתמטיקה, פיסיקה, כימיה ומדעים. יחד עם זאת, כיוון שהמקצועות הנלמדים לאחר שלב היסודות כוללים מקצועות רבים שגישתם היא כוללת, לדוגמה מדעי הסביבה, או מקצועות הדורשים שינון רב כאנטומיה, יש המשייכים את לימודי הביולוגיה דווקא לתחום ההומני.
ואיך כל זה עוזר בהחלטה מה ללמוד?
- הגישה הריאלית – על פי הגישה הריאלית יש לקחת את השאלה ולפרק אותה לגורמים השונים המשפיעים על קבלת ההחלטה: אופי העבודה לאחר סיום הלימודים, יוקרה המשויכת למקצוע, אופק התפתחות, דרישה לעובדים בתחום, רמת השכר המוצע בתחום.
- הגישה ההומנית – על פי הגישה ההומנית הבחירה במקצוע הלימוד היא אינטואיטיבית יותר, ומרוכזת בבוחר בתחום הלימוד – מה מעניין אותי יותר, במה אני טוב, מה חשוב לי?
כמו במדע, כאשר באים לבחור את תחום הלימודים כדאי לשלב בין הגישות הריאליות וההומניות. מקצוע “טוב”, יוקרתי ורווחי עלול להתגלות כבחירה לא מוצלחת, במידה והבחירה אינה מותאמת לבוחר. עבודה בתחומי ההנדסה שהיא אולי יוקרתית ורווחית, אינה בהכרח מתאימה לאנשים שנרתעים מלימודי מתמטיקה, כשם שלאנשים שאינם מסוגלים ללמוד כמויות מידע גדולות, אך בעלי זיכרון מצוין, לימודי היסטוריה כנראה לא מתאימים.
בראייה קדימה, לעבר מקצועות העתיד, מומחים רבים גורסים כי דווקא השילוב של מקצועות הומניים וריאליים יהווה יתרון בשוק העבודה.
אם גם אתה מתלבט – אתה מוזמן לבחון את עצמך בשאלון הבא, ולגלות איזה לימודים מתאימים לך.