העבודה הראשונה אחרי הצבא
משוחררים רבים יוצאים מהצבא מבולבלים: איזה סוג עבודה מתאים לי? האם לחפש משהו זמני או להתחיל את הקריירה? האם לבחור בעבודה מועדפת או דווקא לא? כמה כלים וטיפים שיעשו לכם סדר בנושא.
באדיבות cvpool
משוחררים רבים יוצאים מהצבא מבולבלים. איך מתחילים את החיים האזרחיים? איך בוחרים עבודה? האם לחפש עבודה זמנית או זו שתהיה הראשונה בקריירה המפוארת שלכם? האם לבחור בעבודה מועדפת או לא? אז כדי שלא תישארו מבולבלים ננסה לעשות סדר בעניין.
ישנם שלושה כיוונים מרכזיים עליהם אתם צריכים לחשוב בחיפוש אחר עבודה ראשונה עם רגע השחרור:
עבודה זמנית
עבודה זמנית היא כזו שמטרתה לחסוך כסף לטיול הגדול, כמה שיותר ממנו ובתקופה כמה שיותר קצרה.
אם אתם מחפשים את הסוג הזה מומלץ לכם לבחור בעבודה שעתית, בה התשלום מתבצע לפי שעת עבודה. העבודות הנפוצות בפרמטר זה הם מלצרות או אבטחה (לחיילים משוחררים אשר השתחררו מהמערך הלוחם).
היתרון בעבודות האלו הוא שניתן לעבוד שעות רבות, ומעבר ל-8 שעות עבודה מגיע לכם 120% מהשכר השעתי, ובשבתות ובחגים תקבלו 180% מהשכר השעתי.
במלצרות התשלום נעשה ברובו בדרך כלל במזומן, דבר המהווה יתרון, אך גם הוא פתח לבזבוז. אם אתם בוחרים בעבודה שעתית שימו לב לכמה דברים חשובים, שכן רבים מהמסעדות, ברים ובתי הקפה נוטים לנצל את עובדיהם ולא לתת להם את הזכויות המגיעות להם.
הנה כמה טיפים:
– השכר צריך להיות שעתי ומוסדר.
– חייבים לחתום על טופס 101 מיד עם תחילת ההעסקה.
– המעסיק חייב לשלם על ההתלמדויות.
– אסור למעסיק לנכות עונשים מהשכר של העובדים.
– המעסיק צריך לשלם על נסיעות.
– המעסיק חייב להגיש תלוש משכורת בכל חודש העסקה.
בנוגע לעבודה באבטחה, זאת יכולה להיות עבודה מצוינת למי שיצאו מהמערך הלוחם, אבל יש לשים לב גם שם לתנאי ההעסקה, כיוון שיש חברות המעסיקות עובדים בצורה קבלנית ולא משלמות על פי חוק.
עבודה עם אופק תעסוקתי
במידה ואתם יודעים במה אתם טובים ומה אתם אוהבים אתם יכולים לעשות קורס הכשרה מקצועית ולהמשיך ולעבוד בכך. משרד הכלכלה והתעשייה וכן משרדי ממשלה נוספים מציעים מגוון קורסי הכשרה מקצועית, בתחומים שונים כמו בניית ציפורניים, תכנות, צלילה, איפור ועוד בהנחות ובתנאי מימון ייחודיים לחיילים משוחררים. קורסים אלו מלמדים מקצועות שונים במסלולי לימודים של מספר חודשים ומקלים על תהליך הקבלה לעבודה.
במידה ואתם מתחילים לחשוב על לימודי התואר הראשון, כדאי למצוא עבודה שתתאים ללימודי התואר, כלומר: שעות עבודה גמישות, יכולת ללמוד למבחנים תוך כדי תקופת העבודה, וכן כדאי להעדיף עבודה סטודנטיאלית בתחום הקשור ללימודי התואר. ישנן עבודות המותאמות במיוחד לסטודנטים, וכאשר מחפשים משרה במנועי החיפוש של חברות ההשמה יש להזין פרמטר זה.
עבודה מועדפת
חשוב להכיר את מסגרת עבודה מועדפת. ביטוח לאומי מציע מענק חד פעמי של כ-9,550 ₪ לעבודה במשך שישה חודשים מלאים בעבודות מסוימות, כך שמעבר לשכר חודשי מקבלים בתום חצי שנה גם מענק.
התחומים בהם ניתן לעבוד על מנת לקבל מענק עבודה נדרשת הם: תחנות דלק, אתרי בנייה, בתי מלון, מפעלי תעשייה ובתי מלאכה, אתרי גידול חקלאיים ובתי אריזה וסיעוד.
כמה טיפים לפני שאתם מתחילים לעבוד מסוג עבודה זה:
– העבודות בתחומים אלו לא כוללים עבודות פקידות.
– בהמשך לסעיף הקודם, יש לבדוק מול ביטוח לאומי האם העבודה מוכרת כעבודה מועדפת. ישנם מקרים כי בית העסק מוכר אך סוג העבודה בה אתם מועסקים אינה מוכרת לצורף קבלת המענק, ולכן גם אם בית העסק אומר לכם כי העבודה מוכרת יש לבדוק מול המוסד לביטוח לאומי.
– העבודה חייבת להיות במשרה מלאה על פי הנהוג במקום העבודה.
– יש לבדוק מהו השכר השעתי בבית העסק ותנאי ההעסקה. לפעמים אם מחלקים את המענק לשישה חודשי עבודה מלאים ומוסיפים לכך את השכר השעתי מבינים שמסלול המועדפת לא בטוח משתלם.
– בעבודה בתחום החקלאות ניתן לקבל מענק חלקי על פחות חודשי עבודה. אם אתם מתעניינים בחקלאות כדאי לכם להצטרף לאחת מתכניות המועדפת הקיימות ברחבי הארץ, במשלבות עבודה עם לימודי רוח וחיי קבוצה.