צפו: ראיונות העבודה שלא הייתם רוצים להיות בהם
שאלות מביכות, רושם ראשוני גרוע, ומראיין מאוד לא ידידותי. צפו בכמה מראיונות העבודה הגרועים ביותר, ותלמדו איך לכם זה לא יקרה.
רושם ראשוני גרוע
הקלישאה “אין הזדמנות שנייה ליצור רושם ראשוני” כנראה נכונה. על פי מחקרים הרושם הראשוני מתקבל בזמן הנע בין מספר אלפיות השנייה לספר דקות מועט, והוא אחד המרכיבים המכריעים בתפיסה הכללית על אותו אדם.
לכן, שכאתם נכנסים לראיון עבודה שימו לב לכמה דברים חשובים, שיכולים להשפיע על הרושם הראשוני שלכם לחיוב:
- הבעת פנים מחויכת – אתם לא צריכים לעטות מסיכה, אבל בכניסה לראיון עבודה נסו להעלות חיוך על השפתיים. צרו קשר עין, גייסו את המרץ שלכם והראו פנים פתוחות לעולם ומתקשרות.
- עמידה זקופה ויציבה – הליכה זקופה משדרת מסר של ביטחון וחינוכיות. הקפידו להיכנס לראיון העבודה בהליכה זקופה, ועמידה יציבה, בלי להעביר משקל מרגל לרגל.
- לבוש והופעה – בואו לראיון בלבוש שגורם לכם להרגיש טוב עם עצמכם.
- עניין בסובב – הראו התעניינות בסביבה ובמראיין. זה יכול להיות באופן בו אתם יושבים ובפניית הגוף לעבר המראיין, בשקר עין, וכמובן בשאלות ועניין במה שהוא אומר ובתפקיד המוצע.
הנה מישהו שעשה את זה לא נכון:
תחושה שהראיון ‘מכור’
לפעמים אתם מגיעים לראיון ומרגישים שאתם רק שחקן בהצגה, שהראיון חסר משמעות ושהמועמד שהחברה רוצה כבר נבחר, בלי יכולת שלכם להשפיע. לפעמים זה נכון. תופעת ה’נפוטיזם’, העדפת קרובי משפחה במקומות עבודה, לצערינו עדיין קיימת במקומות מסוימים. אך גם אם הגעתם לראיון ואתם מרגישים שהוא ‘מבוזבז’ זכרו כמה דברים:
- היו הכי טובים שאתם יכולים – יכול להיות שאתם טועים, והמכרז לא ‘מכור’. אל תוותרו. הפגינו את היכולות והכישורים שלכם.
- חישבו על הראיון כתרגול לראיונות הבאים – כל ראיון מלמד אותך משהו ומקדם אותך לראיון הבא. שימו לב לשאלות המראיין, לתשובות שלכם ולמהלך הראיון, ובסופו נתחו אותו והסיקו מסקנות לשימור ולשיפור לקראת ראיונות העבודה הבאים.
ולפעמים הדאגה מוצדקת:
מראיין לא ידידותי
מראיין קשוח ולא נחמד יכול להפוך את הראיון לחווייה ממש לא נעימה.
- אל תיעלבו – אמנם זה קשה, אבל נסו לא לקחת את זה באופן אישי. ההתנהגות הזו לעתים משקפת את אופיו של המראיין, או את מצב רוחו בשל אירועים בחייו הפרטיים. יש מראיינים שמאמינים בראיונות פחות ידידותיים כדי לחשוף כמה שיותר אמת על המועמד, ובמיוחד תחת סימולציה של מצב פחות נעים. ההנחה היא שתגובת המועמד תהיה טבעית וכנה יותר בסיטואציה שתואמת את היומיום בסביבה ארגונית – כשלא תמיד הכל קל או נחמד.
- אל תגיבו בעוינות – תגובה לא נעימה שלכם רק תיצור כדור שלג, שממנו יהיה קשה לחזור אחורה. זיכרו שהתנהגות המראיין לא משקפת את התרשמותו ממך, ולא מנבאת את סיכויי לתפקיד. הגיבו בנינוחות, בנחמדות וברוגע.
הנה מראיין שממש לא הייתם רוצים לפגוש:
אל תתייאשו
גם אם היה לכם ראיון עבודה לא מוצלח – לא קרה כלום. זיכרו שזה קורה לכולם, והניסיון רק יחשל אתכם לקראת הבאות. אתם צודקים, לפעמים תהליך חיפוש העבודה יכול להיות ארוך ומתיש, אך אל תתייאשו – בסוף תמצאו את המשרה הטובה ביותר עבורכם. אנחנו בטוחים.
אז שיהיה לכם המון בהצלחה בראיון,