האם מתאים לי להקים עסק?
חולמים על עסק משלכם? לעסק עצמאי יש הרבה יתרונות: גמישות בזמני העבודה שלכם, הגשמה עצמית ומיצוי פוטנציאל ואפילו סיכוי אמיתי להתעשרות. אבל בהקמת עסק יש גם לא מעט סיכונים, והיא לא מתאימה לכל אחד. אז לפני שאתם משקיעים כסף וזמן כדאי שתענו על 4 שאלות חשובות.
באדיבות דרור צורף, יועץ עסקי ושיווקי
חולמים על עסק משלכם? בטוחים שהחברה שתקימו תשנה את המציאות ותכניס לכם המון כסף? מצוין. אמביציה ורצון זה התחלה טובה. לעסק עצמאי יש באמת הרבה יתרונות: גמישות בזמני העבודה שלכם, הגשמה עצמית ומיצוי פוטנציאל ואפילו סיכוי אמיתי להתעשרות.
אבל לפני שאתם רצים לפתוח את העסק, להשקיע זמן ולא מעט כסף – יש כמה דברים שחשוב שתבחנו.
הקמת עסק זהו מהלך מאתגר שמתאים לאנשים מסוימים, וטומן בחובו יתרונות רבים, לצד סיכונים ומכשולים, שלא כולם בנויים לעמוד בהם. לכן לפני שאתם צוללים למהלך כדאי שתשאלו את עצמכם 4 שאלות חשובות.
1. האם באמת יש לי את התשוקה להקמת עסק?
שבו עם עצמכם ונסו לשאול את עצמכם בכנות:
• מה אני אוהב ויודע לעשות?
• האם המחשבה על עצמאות מדליקה אותי או גורמת לי תחושת פחד?
• כיצד תושפע סביבתי הקרובה אם אפתח עסק?
• האם לעשות זאת לבד, עם בן/בת הזוג או עם שותף?
אם עניתם על השאלות הראשוניות בחיוב, באמת יש בכם תשוקה ואתם מודעים להשפעה של המהלך עליכם ועל הסביבה זה הזמן לעבור לשאלה השנייה.
2. מה הרעיון שלי?
אם אתם רוצים להקים עסק, כדאי שיהיה לכם רעיון לאיזה עסק זה צריך להיות. עסקים יכולים להיות במגוון רחב של תחומים ואופנים, החל מחנות פיזית לבגדים או לצעצועי ילדים, חנות אינטרנטית למכירת שעונים או כרטיסים להופעות, עסק לעיצוב תכשיטים, משרד תיווך או סטארט אפ טכנולוגי.
אבל לא משנה מה הרעיון שלכם, תצטרכו לבחון אותו דרך כמה פריזמות:
ההיבט המשפטי: אילו רישיונות והיתרים אני צריך כדי לפתוח את העסק? האם אני יכול לעמוד בתנאים? לדוגמא, עסקים בתחום המזון נדרשים להרבה היתרים של משרד הבריאות.
ההיבט הטכנולוגי: מהו הפער הטכנולוגי (במידה ויש כזה) עליו המיזם מגשר? האם זה אפשרי? מהי הטכנולוגיה שעומדת לרשותי בייצור המוצרים? לדוגמא, אם אני רוצה לייצר סבונים, האם יש לי את הטכנולוגיה הדרושה לכך? האם אני יכול לייצר בעצמי או צריך לעבוד עם חברות ייצור?
ההיבט השיווקי: מהו הצורך המרכזי עליו אני עונה ללקוחות הפוטנציאליים? למה שהם יקנו את המוצר שלי? על איזחסר הוא עונה להם? מהו הפוטנציאל בתחום והמגמות בו? מהם פלחי השוק השונים וכיצד מגיעים אליהם? מהם משתני הבידול וכיצד אמצב את העסק שלי? מהי מפת התחרות לתחום אליו אני אמור להיכנס ומיהם המתחרים שלי? מהם יתרונותיי וחסרונותיי ביחס אליהם? לדוגמא: אם אני רוצה לפתוח עסק לעיצוב תכשיטים, אצטרך לשאול את עצמי איך אני מתכוונת למכור: באתר אינטרנט, בדוכן נייד או בחנות פיזית? למה שהלקוחות יקנו את השרשראות שלי ולא של המתחרות? האם השוק מוצף כרגע במוכרות תכשיטים או שאולי דווקא יש לזה ביקוש?
ההיבט העסקי: מהו המודל העסקי שלי? מהן ההוצאות הקבועות והמשתנות בעסק? האם תקופת החזר ההשקעה והרווח הצפוי מתאימים לציפיות שלי וליכולת הפיננסית שלי? מהו אחוז הרווח הגולמי המקובל בענף?
3. האם הרעיון שלי יכול להיות הצלחה כלכלית?
כל השאלות ששאלנו עד עכשיו מתרכזות לשאלה המרכזית והיא: האם הרעיון שלי יכול להיות הצלחה כלכלית. על השאלה הזו בדיוק התכנית העסקית עונה.
מדוע התוכנית העסקית חשובה? התכנית העסקית היא בעצם תהליך התכנון לפני הקמת העסק, וככל שהתכנון מקיף יותר – כך ניתן להשיג תוצאות טובות יותר.
התכנית העסקית בוחנת סיכוי מול סיכון ונותנת מענה לשאלות קריטיות: השקעה, החזר השקעה, משאבים, רווחיות, אסטרטגיה שיווקית ופרסומית וכו’. התכנית משקפת את כלל ההיבטים השונים בניהול. בנוסף, התכנית העסקית משמשת כמדריך מפורט מיום ההקמה ועד לשלבים המאוחרים של העסק. לדוגמא: בחינת צפי ההכנסות שהערכנו בתוכנית העסקית לעומת מה שקורה בפועל; האם עמדנו ביעדים שהצבנו לעצמנו? ואם לא, מה תכנית הפעולה ומה המשמעות שלה.
4. איך אני בשיווק?
נקודה נוספת שחובה לתת עליה את הדעת היא פעילות השיווק. זכרו: לעסק שלא מבצע פעילויות שיווק אין זכות קיום. זה הזמן לשאול את עצמכם האם אתם רואים את עצמכם משקיעים בשיווק.
על מנת להצליח בשיווק תצטרכו להקצות זמן מוגדר לפעילות זו בכל יום, לשים תקציבי שיווק ופרסום ולהשתמש בהם בחכמה, להשקיע ביצירתיות ובידול המוצר שלכם, ולנצלמשאבים קיימים לפעילויות שיווק ומכירות.
זהו, אם עברתם את ארבעת השאלות ונשארתם נחושים ברצון להקים עסק – אתם מוזמנים לגשת לעבודה האמיתית. ניהול וקידום העסק, יצירת לוגו ושם לחברה, רשם החברות ומע”מ ומס הכנסה, שיווק, פרסום ומעקב אחר דוחות כספיים.
אז כמו שאמרנו בהתחלה – לא כולם בנויים להקמת עסק, אבל מי שיצליח לעשות את כל עבודת ההכנה שב-4 השאלות שלמעלה – יגיע מוכן להקמת העסק שלו ויזכה לקטוף פירות. אז אל תשכחו: עבדו על פי התוכנית העסקית, שימו תמיד את הלקוח במרכז והאמינו בעסק ובמוצר שלכם. בהצלחה גדולה!