כל כך הרבה טפסולוגיה וניירת מגיעים עם השחרור מצה”ל והכניסה לשוק העבודה. אז איך נדע אילו טפסים צריך לשמור ואילו אפשר לזרוק?
אחרי השחרור מצה”ל, ועם הכניסה לשוק העבודה, מתחילים להצטבר טפסים וניירות מגורמים רבים. דוח”ות מחברות הפנסיה וקופות הגמל אחת לרבעון, תלושי משכורת חודשיים וטופס 106. אז איך לדעת מה חייבים לשמור ומה אפשר לזרוק לפח? רמי סגמן, יועץ פנסיוני מורשה, עושה סדר בעניין.
איזה טפסים חייבים לשמור?
טופס 106 מהמעסיק
טופס 106 הוא טופס של רשות המיסים, שכל עובד מקבל אחרי שנת המס. בדרך כלל תקבלו את הדו”ח בסביבות פברואר-מרץ של השנה הבאה לשנת המס (למשל, במרץ של שנת 2017 תקבלו את ה-106 של שנת 2016). הטופס מאגד את כל המשכורות ששילמו לכם במהלך השנה, כולל תשלומים בכסף ובהטבות (רכב, מתנות), ההפקדות לקופות הגמל ולפנסיה, ניכויי מס הכנסה, ביטוח לאמי וביטוח בריאות ופירוט חודשי העבודה.
דו”ח שנתי של הפנסיה, קופות הגמל וקרן השתלמות
אחת לשנה, בסביבות חודש אפריל, נשלח אליכם דוח העדכון של החיסכון הפנסיוני וקרן ההשתלמות שלכם. בדו”ח מפורט הערכה לגובה קצבת הפנסיה לאחר הפרישה מהעבודה, או קצבת נכות למקרה שלא תוכלו להמשיך לעבוד. בנוסף תוכלו לראות בדו”ח מה קרה לחיסכון הפנסיוני שלכם בשנה החולפת: כמה חסכתם, כמה הרווחתם על החיסכון, כמה שילמתם עבור דמי ניהול והביטוח ומהי השורה התחתונה. בחלק התחתון תוכלו לראות מהי התשואה שהשיגו מסלולי ההשקעה בהם הכסף שלכם נמצא בשנה החולפת.
את הטפסים תוכלו לשמור בתיקייה ייעודית, או עדיף מכך: לסרוק ולשמור במחשב, עם גיבוי בענן.
רמי סגמן, יועץ פנסיוני, עושה סדר במושגים:
למה בעצם לשמור?
טופס 106 הוא ההוכחה על כך ששילמנו לביטוח לאומי, שהעבירו עבורנו כספים לקרן הפנסיה. הטפסים הללו יהיו שווים לכם בעתיד הרבה כסף. טופס ה-106 והדו”חות השנתיים יעניקו לכם בגיל הפרישה הטבות מס מקסימליות בשווי עשרות, אם לא מאות אלפי שקלים. אז אמנם הפנסיה נראית רחוקה, אבל פעולה פשוטה במחשבה על העתיד יכולה לחסוך לכם סכום ענק.
ואיזה מסמכים אפשר לזרוק?
את הדו”חות הרבעוניים שמקבלים מקרנות הפנסיה, קופות הגמל וקרן השתלמות ארבע פעמים במהלך השנה – ניתן לזרוק.
את תלושי המשכורת יש לשמור במשך 7 שנים ואחר כך ניתן לזרוק.