חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מונחון

מונחון לחייל המשוחרר

מונחים למשתחרר הטרי:

הארנונה הינה מס המוטל על ידי העירייה או הרשות המקומית במסגרתה אתה מתגורר, ומשמש למימון פעילותה של הרשות המקומית או העירייה. חיוב הארנונה הוא שנתי (מינואר ועד דצמבר) ונקבע על-פי גודל הדירה, סוג הבניין והאזור בו הדירה ממוקמת. חיוב הארנונה הינו למעשה מכפלת התעריף למטר מרובע (מ”ר) בשטח הנכס. בתעריפי הארנונה ישנן הנחות משמעותיות לסטודנטים, למתגוררים באזורים מסוימים ולבעלי הכנסה נמוכה. במהלך השירות הסדיר ועד ארבעה חודשים לאחר השחרור אתה זכאי לפטור מוחלט מארנונה, על פי חוק הרשויות המקומיות.

מכינות שמטרתם להכין אתכם ללימודים באקדמיה, אוניברסיטה או מכללה.

ישנם כ 50 מכינות שמתחלקות לשני סוגים:

 מכינות להשלמה ושיפור בגרויות-נותנות את האפשרות לשפר בגרויות ספציפיות כדי להגדיל את הסיכויים להתקבל למוסדות שונים בארץ. מכינות ששייכות לאוניברסיטאות ולמכללות, שם אפשר להשלים בגרויות או קורסים שהם שווי ערך לתעודת בגרות. את המכינות האלו אפשר לקבל במימון של הקרן לסיוע נוסף (25%- 100% +מלגת קיום).

מכינות ייעודיות-מכינה הקשורה למוסד ספציפי (אוניברסיטת בן גוריון לדוגמה) ולומדים בה תכנית ספציפית כדי להתקבל לתחום לימודים רצוי (למשל לתחום ההנדסה אין צורך להשלים את כל הבגרויות אלא לומדים מה שהמוסד מכתיב וכך יכולים להמשיך ללימודי התואר.

עוד על מכינות קדם אקדמיות

מסגור מחדש הוא כלי בפסיכולוגיה חיובית שמסייע להתמודד עם משברים בחיים.

הצבת מסגרת התבוננות חלופית על המציאות, המאפשרת לבחון מערכת שלמה של תופעות באופן אחר מזו בה הבטנו עד כה. המסגור מחדש מחליף למעשה מסגרת תפיסתית אחת באחרת. השימוש במסגור מחדש משפיע לטובה על תחושת סיפוק ומסוגלות עצמית.

כ-50 מרכזים לצעירים הפזורים ברחבי הארץ שנותנים שירותים בחינם או במחיר מסובסד במספר תחומים:

א. מידע במגוון נושאים: לימודים, תעסוקה, קבלת החלטות.

ב. מועדון תעסוקה לחיילים משוחררים-ניתן למצוא עבודות שמתאימות לכישורים שלכם.

ג. סיוע בהגשת מלגות:

  1. הטבות כספיות: הלוואות בריבית מאוד נמוכה.
  2. הכשרות מקצועיות– פרויקטים מיוחדים להכשרה מקצועית בתנאים מועדפים בעבודות בהם חסרות ידיים עובדות.
  3. פסיכומטרי-ניתן לעשות פסיכומטרי בחלק ממרכזי צעירים, קורסים רציניים בעלות הרבה יותר נמוכה

פנסיה היא קופת חיסכון שבה חוסך העובד כספים לתקופה שבה יפסיק לעבוד. הסיבות להפסקת העובדה יכולות להיות פרישה או נכות וכן פנסיית שארים שהיא תשלום למשפחתו של העובד במקרה שנפטר. כיום הפרשה לפנסיה היא חובה במדינת ישראל. לפנסיה מסלולים רבים ומגוונים ויש להתאים את המסלול לעובד באופן אישי.

את הפנסיה מפקידים בקרן פנסיה שמנהלת את הכסף ומשקיעה אותו על מנת לצבור רווחים לה ולעובד מהכסף ששוכב בקופה.

הקרן גובה דמי ניהול על הטיפול בכסף:

דמי ניהול מהצבירה- אחוז מהרווח שהצטבר בקרן בשנה החולפת שהקרן לוקחת. לדמי הניהול השפעה גדולה על הסכום שיצטבר בסופו של התהליך וכדאי שיהיו כמה שיותר נמוכים. המקסימום המותר בחוק עומד על 0.5%.

דמי ניהול מההפקדה- אחוז מהסכום שמופקד כל חודש בקרן הפנסיה שקרן הפנסיה לוקחת. המקסימום המותר בחוק עומד על 6% מכל הפקדה.

בקופת הפנסיה של העובד מצטברים כספים שהוא והמעסיק הפקידו לאורך השנים וכאשר הוא פורש הסכום שנצבר מחולק למספר החודשים שנותרו לו לחיות בממוצע וכל חודש הוא מקבל את הסכום.

תלוש משכורת הוא המסמך בו מפורטים התשלומים עבור העובדה שבוצעה באותו החודש.

מספר מושגים בסיסיים בתלוש המשכורת:

ברוטו- סכום ההכנסה לפני הניכויים  וההפרשות (הסכומים שיורדים למס הכנסה פנסיה ביטוח לאומי וכדומה) זה הסכום שיציעו לכם בראיון העבודה.

נטו– יהיה הסכום שתקבלו בחשבון הבנק לאחר כל הניכויים של ביטוח לאומי ,מס הכנסה וקרן פנסיה

תיק ניכויים- מספר תעודת הזהות של העסק-תצטרכו את זה בשביל תיאום מס.

פנסיה– על המעסיק לבטח את העובד בקרן פנסיה לאחר שישה חודשים של עבודה באותו מקום (אם לעובד אין קופת פנסיה פעילה) או מיומו הראשון בעבודה אם קיימת קופה ממקום עבודה קודם. ההפרשה לקרן הפנסיה במקרה כזה יכולה להתבצע רטרואקטיבית (בדיעבד, אחרי שלושה חודשי עבודה). גובה ההפרשה הוא 5.5% מהשכר של כל חודש עבודה.

אצל שכירים המעסיק גובה את כל הכסף שהם מחויבים לשלם – את כל הניכויים -והם יראו זאת בתלוש. עצמאים לעומתם צריכים לשלם בעצמם את כל הניכויים האלו, אחרת הם יצברו חוב. ההמלצה היא בכל מקרה להתחיל להפקיד כספים לקרן הפנסיה כבר בתקופה הראשונה לאחר השחרור באופן עצמאי.

 

* אתם יכולים לבחור לאן אתם מפרישים את כספי הפנסיה שלכם.

** תלוש המשכורת הוא המפגש עם רשויות המס בישראל – חשוב מאוד לשמור עליו.

“תקופת אכשרה” הוא מונח הקשור לקבלת דמי אבטלה, ומשמש תנאי מקדמי לזכאות לקבל דמי אבטלה.

מהי תקופת האכשרה?

תקופת זמן עבודה הקובעת שאתם כשירים לקבל דמי אבטלה

מהי תקופת האכשרה הנדרשת?

יש להראות שעבדתם במהלך 12 חודשים מתוך 18 החודשים שקדמו לתקופת האבטלה, גם אם אינם ברציפות.  הטפסים שיש להגיש לצורך קבלת דמי עבודה מפורטים כאן.

12 חודשי עבודה: איך מחשבים?

  1. עבודה בחלק מחודש נחשבת לעבודה כחודש מלא. כן, אפילו אם עבדתם רק יום אחד בחודש מסוים – זה ייחשב לכם כחודש עבודה.
  2. כדי להקל על חיילים משוחררים המדינה מכירה בעד 6 חודשי שירות סדיר כחודשים בהם עבדתם.
  3. יש ימים שאינם ימי עבודה ובכל זאת נחשבים שנחשבים לימי עבודה. למשל:
    1. ימי חופשה וחג ששולם בעדם שכר
    2. שירות מילואים
    3. ימי מחלה, תקופת דמי לידה ושמירת הריון

 עוד על דמי אבטלה

 

מונחים של התנהלות כלכלית:

אשראי הוא אפשרות לדחות את התשלום למועד מאוחר יותר. לדחייה בתשלום יש בדך כלל מחיר כלכלי, ריבית או תשלום יקר יותר. לעיתים אתם סופגים את המחיר ולעיתים בית העסק. חשוב לוודא כשמבצעים עסקה בתשלומים מה המחיר של קבלת התשלומים.

עוד על אשראי והשימוש בכרטיס אשראי

הלוואה היא סכום כסף שמלווה (למשל בנק או חברת אשראי) נותן ללווה (למשל אתם), ועל מקבל הכסף (הלווה)להחזיר אותו במועד/ים מאוחר/ים יותר ועל פי תנאים שנקבעו מראש. סכום ההחזר כולל ריבית – תוספת תשלום על ההלוואה, מכאן הרווח של המלווה והאינטרס שלו ללוות. לדוגמה על הלוואה של 1000 שקל שנושאת ריבית שנתית (מחושבת פעם בשנה) של 5% נשלם לאחר שנה 1050. ישנם הלוואות שצמודות ל”מדד המחירים לצרכן” ובכך מגנות על ערך הכסף של המלווה.

המחאה היא הוראה כתובה לבנק לשלם סכום כסף מסוים מחשבון העו”ש של נותן ההמחאה (הצ’ק) למוטב (מי שמקבל את ההטבה -הכסף). להמחאה יש בדרך כלל תוקף והיא פגה לאחר ששה חודשים. את ההמחאה ניתן לפדות רק בתאריך המופיע עליה אם התאריך אינו יום כתיבת ההמחאה היא נקראת “שיק דחוי”.

עוד על השימוש בשיק

המחאה שרק האדם או החברה שלשמם נכתבה ההמחאה רשאים לפדות אותה. על ההמחאה צריך להיות כתוב “למוטב בלבד” או שמסומנים שני קווים מקבילים על ההלוואה, ולא ניתן להסב אותה לאדם אחר.

חשבון מוגבל הוא חשבון עו”ש שהבנק סירב לכבד מספר מסוים של המחאות (שייקים) שנמשכו ממנו בתוך פרק זמן מסוים.

משמעות ההגבלה היא כי אסור לכתוב שיקים על שם החשבון המוגבל ועל בעל החשבון מוטלות סנקציות שונות.

כרטיס חיוב שאין בו אשראי החיוב יורד באופן מידי מהכרטיס. את הכרטיס טוענים בסכום כסף ואין אפשרות לשימוש חורג מהסכום שהטענתם. כמעט לכל בנק יש כבר אפשרות לכרטיס כזה ויש אפשרות לכרטיס חד פעמי של דואר ישראל (בשקלים או בדולרים)

מדד המחירים לצרכן מודד בעצם כמה הכסף שלנו שווה היום (לדוגמה: פעם קנינו מסטיק ב 20 אגורות והיום מסטיק עולה חצי שקל ערך הכסף נשחק). מדד המחירים לצרכן מפורסם בכל 15 לחודש על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מטרת המדד היא לבחון האם היה שינוי במחירים של סל מוצרים בסיסי על מנת לדעת האם ניתן לקנות את אותו סל מוצרים באותו מחיר כמו בחודש הקודם או שזה השתנה (נהיה זול או יקר). כאשר נלקחת הלוואה הצמודה ל”מדד המחירים לצרכן” המלווה מגן על שווי הכסף שלו כדי שכאשר תיפרע ההלוואה הוא יקבל את אותו “כוח קניה” שהיה לכסף בזמן מתן ההלוואה. נהוג לכנות את עליית המדד אינפלציה ואת ירידתו דפלציה.

הסכם מסגרת אשראי הוא הסכם בין הבנק לבין הלקוח המאפשר ללקוח למשוך כספים או לחייב את החשבון בדרך אחרת ביתרה שלילית (אוברדרפט, להיכנס למינוס) עד גבול מוסכם. תמורת אשראי זה משלם הלקוח ריבית ו/או עמלה בשיעור שמוסכם בינו לבין הבנק. בדרך כלל שיעורי הריבית על אשראי זה גבוהים משיעורי הריבית על הלוואות רגילות.

עמלה בנקאית היא תשלום לבנק שאינו ריבית, הנגבה על ידי הבנק בתמורה לשירות שהבנק מספק כמו ביצוע פעולות בחשבון, הפקדה, משיכה ועוד.

עובר ושב הוא חשבון שמאפשר משיכה של כספים והפקדתם, ביצוע תשלומים, הנפקת צ’קים וכרטיסי אשראי, משיכת כסף באמצעות כספומט וכיוצא בזה. חשבון עו”ש מאפשר לך לנהל את ענייניך הכספיים, לבצע עסקאות ותשלומים ולהפקיד כספים בכל מועד שמתאים לך.

בדרך כלל יש לחשבון מסגרת אשראי (אפשרות להיכנס למינוס) ואז ניתן למשוך מעבר לסכומים הנכסים לחשבון, עד המסגרת המאושרת. חשבון שיש בו מסגרת אשראי, נקרא גם חשבון חוזר דביטורי – חח”ד. חשבון עו”ש

עוד על חשבון בנק

 

הפריים הוא שיעור הריבית הבסיסית בשוק. את הפריים קובע בנק ישראל, וריבית הפריים המוצגת לנו היא הפריים שנקבע על ידי בנק ישראל, בתוספת 1.5%. כאשר לוקחים הלוואה בריבית פריים, ריבית הפריים משמשת כבסיס לקביעת ההחזר החודשי, בתוספת או בהפחתה של כך וכך אחוזי ריבית – בהתאם לתנאי השוק וליכולת המשא ומתן שלך. בנק ישראל מפרסם בכל חודש את ריבית הפריים הרלוונטית, ולכן ההחזרים על ריביות בהלוואות צמודות פריים אינם קבועים.

 

ריבית היא תשלום שאנו משלמים עבור הלוואה והיא למעשה ה”מחיר” של הכסף. הריבית אמורה לשקף את הסיכון שנלוקח המלווה כשאר הוא נותן את ההלוואה שהוא לא יקבל את כספו בחזרה ולכן שיעור הריבית (האחוז של הריבית מההלוואה) משתנה בהתאם ליכולת הלווה להחזיר את ההלוואה. כאשר אנו מפקידים כסף בחשבון חיסכון, כספנו צובר ריבית. אם הריבית השנתית היא 2.5% למשל, והפקדת 1000 ₪, בתום השנה תקבל 1025 ₪. על אותו עיקרון, אם לווית 1000 ₪ לתקופה של שנה בריבית של 2.5%, בתום השנה תידרש להחזיר 1025 ₪ .

חשוב לדעת על שיעור אפשר וצריך לדון עם המלווה או הלווה.

המחאה שהבנק לא מכבד מכיוון שאין בחשבון מספיק כסף על מנת לכסות אותה.