האם ניתן להשקיע בהחלטה ובכך להפחית את סיכויי החרטה? ראיון מרתק עם פרופסור איתמר גתי, על מקורות הקשיים בבחירת קריירה ולימודים ואופן ההתמודדות איתם.
אחת השאלות המרכזיות שמגיעות בד בבד עם חיי האזרחות החדשים היא: ‘באיזה תחום לימודים/קריירה עליי לבחור?’ מגוון האפשרויות הוא עצום, מה שהופך את ההחלטה לקשה יותר מיום ליום. אם כן כיצד תתגברו על השפע הקיים ותחליטו במה לעבוד או מה ללמוד? איך תדעו שההחלטה שקיבלתם היא הנכונה ביותר עבורכם ולא מושפעת ממשתנים אחרים? האם ניתן להשקיע בהחלטה ובכך הפחית את סיכויי החרטה? ראיינו את פרופסור איתמר גתי, פסיכולוג תעסוקתי בכיר, וחוקר פורה ויצירתי בתחום ייעוץ קריירה למתבגרים ובוגרים צעירים, על האתר שפיתח “כיוונים לעתיד”. האתר המציע לצעירים שאלונים קצרים עם משוב אישי מידי להכרות עצמית, והדרכה וליווי בקבלת ההחלטה והכל אנונימי, ללא עלות וללא פרסומות
מתי אנחנו מתחילים לחשוב על בחירת מקצוע?
“כל אחד חושב על השאלה הזו במוקדם ובמאוחר, במחקר שעשינו על מעל 15 אלף צעירים שמעל מחציתם חיילים משוחררים, 97 אחוזים העידו שהם מתקשים לבחור במה לעסוק או ללמוד בעתיד. הקושי בקבלת ההחלטה נובע משתי סיבות עיקריות; הראשונה קשורה בכך שלא מלמדים אותנו בבית הספר כיצד לקבל החלטות, והשנייה מושפעת מהתקופה בה אנו חיים – המאה ה-21, שמביאה עמה הרבה מאד חלופות ומגוון של שיקולים שצריכים לקחת בחשבון ולקבל החלטה בתנאים של אי ודאות לגבי העתיד ומקצועות העתיד”.
מה הצעד הראשון שמשוחרר צריך לנקוט בו בדרך לבחירת מקצוע?
“השאלה הראשונה והבסיסית לא צריכה להיות ‘במה אעבוד?’ אלא ‘במה אני הולך להשקיע שלוש או ארבע שנים מהשנים הקרובות?’ ובשביל להשיב על השאלה הזאת בצורה יסודית, חשוב להיעזר בארבע שאלות מרכזיות, והן:
- במה אני טוב?
- במה אני פחות טוב?
- מה אני אוהב לעשות?
- ומה אני לא אוהב לעשות?
התשובות לשאלות הללו מהוות בסיס להחלטה, הן מייצגות את מה שאנחנו אוהבים לעשות ושיש לנו את המיומנויות לכך”.
באחד המחקרים שערך פרופסור גתי עם למעלה מאלף סטודנטים, נמצא כי כ-30 אחוז מהם (האחוזים משתנים בין תחומי הלימוד) החליפו את תחום הלימודים המקורי שבחרו בו. פרופסור גתי סבור כי במקרה הטוב ינשכו הסטודנטים שפתיים ויסיימו את השנה הראשונה ללימודים, ואחרים יפסיקו את לימודיהם. למהלך זה יש השפעה כלכלת ופסיכולוגית-חברתית על חייו של הסטודנט. הצעתו של פרופסור גתי היא לפרק את תהליך הבחירה לשלושה שלבים:
שלב ראשון – סינון ראשוני
מטרתו של הסינון הראשוני היא לאתר קבוצה קטנה של תחומי לימודי ומקצועות שנראים לנו מבטיחים. “תהליך הסינון הראשוני צריך להתבסס על איך שהאדם מרגיש מבחינת המגוון הגדול של שיקולים ומאפיינים המבחינים בין המקצועות. על המתלבט לשאול את עצמו: ‘כמה שנים אני רוצה ללמוד? חודש? שנה? שלוש שנים? אני רוצה לימודי תואר או תעודה?’ כאשר מסתכלים על השיקולים של המתלבט ומשווים אותם למאפיינים של תחומי הלימוד – אפשר לאתר קבוצה קטנה של תחומי לימוד ומקצועות שתואמים למה שהמתלבט מחפש ולהתמקד בהם בשלב הבא”.
שלב שני – חקירה לעומק
מטרת התחקיר היא לבדוק האם מה שנראה לנו מבטיח הוא באמת מקיים, והאם אנחנו מתאימים למקצוע? המבדקים שחיבר פרופסור גתי והצוות של “כיוונים לעתיד” מאפשרים למתלבט לגלות מהן העדפות שלו מתוך מגוון המאפיינים המבדילים בין מקצועות; “אני רוצה לעבוד בסביבת עבודה בחוץ או בפנים? אני רוצה לעבוד עם אנשים או לבד – בכלל לא? כל הזמן? חלק מהזמן? אני רוצה לעבוד בעבודה שנדרש בה כושר טכני? אני רוצה עבודה שבה אני מייעץ או שיש לי אחריות אישית? אולי אני כן רוצה אחריות אבל לא מאוד גבוה כמו טייס או רופא שיכולים להכריע על חיי אדם? והאם הקבלה ללימודים או ההכשרה למקצוע שאני חושב עליו אפשרית מבחינת נתוני הבגרות או הפסיכומטרי שלי? אם למשל חייל משוחרר רוצה להתקבל ללימודי רפואה והנתונים שלו אינם תואמים את דרישות הקבלה לרפואה, הוא עדיין יכול לחפש תחומים דומים כמו סיעוד או פרמדיק”.
שלב שלישי – הבחירה
אחרי שחקרנו את המקצועות שאיתרנו בשלב הסינון הראשוני וצמצמנו את הרשימה במהלך החקירה לעומק, אנחנו צריכים לסדר אותם על פי מידת התאמתם לנו ולבחור את המתאים ביותר. “השלב האחרון יכול להימשך לא מעט זמן, צריך להתבשל איתו – להשקיע בהחלטה. אחד הדברים שמצאנו במחקר שערכנו עם מעל אלף סטודנטים, הוא שמי משקיע בהחלטה סיכוייו להתחרט הרבה יותר נמוכים. צעירים רואים רק את השכר לימוד שהם הפסידו במקרה של הפסקה או החלפת תחום לימודים, אבל מה לגבי אובדן הכנסה או הכנסה חלקית בתקופת הלימודים? והכסף המועט שהופרש לפנסיה במסגרת שעות העבודה המצומצמות של סטודנטים? לכן חשוב מאוד להשקיע, להשקיע ושוב פעם להשקיע בהחלטה”.
לשאלונים המופיעים בכיוונים לעתיד וקבלת משוב אישי ולהדרכה וליווי בתהליך ההחלטה, לחצו כאן.