חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

הכירו את תוכניות המצטיינים באקדמיה

לא רק בצה”ל יש מצטיינים. לא הרבה יודעים, אבל באוניברסיטאות השונות יש תכניות מצטיינים מגוונות, בהן תוכלו לקבל מנטורינג, תואר בחינם וכמובן שורה מצוינת לרזומה. אז איזה סוגי תכניות מצטיינים יש? מי נקרא מצטיין? ואיך מתקבלים לתכניות השונות?

 

באדיבות שמואל אמויאל – משתתף בתוכנית לאוטמן באונ’ ת”א וזמיר אבידב – המשתתף בתוכנית המצטיינים ע”ש ללה טאסק של הפקולטה למשפטים.

 

אם אתם לפני לימודים באקדמיה ואפילו אם כבר נרשמתם ואתם עוד שניה שם,– יכול להיות מאוד שלא נחשפתם לתכניות המצטיינים. אז רגע לפני כדאי מאוד להכיר את התכניות המגוונות, בהן תוכלו להעשיר את הידע, לקבל מנטורינג, תואר בחינם וכמובן שורה מצוינת לרזומה.

תכנית מצטיינים של פקולטה

זו תכנית מצטיינים המשתייכת לפקולטה מסוימת (נניח הנדסה או משפטים). הסטודנטים הלומדים בתוכניות אלה זכאים לרוב מימון התואר על חשבון המוסד האקדמאי ולעיתים גם מימון מלא של התואר (קיימים מקומות שיציעו גם מלגות קיום).
מוסדות הלימוד רואות במצטיינים אלה כנכסים אשר בעתיד יזכו את המוסד האקדמי ב’שם טוב’ או כמרצים עתידיים במוסד עצמו. התמריצים הכלכליים נועדו למשוך את הסטודנטים המצטיינים למוסד המסוים על פני משיכתם למוסד אחר.מהלך הלימודים זהה לחלוטין למהלך הלימודים של אותו תואר במסלול הרגיל. אבל לרוב לסטודנטים המצטיינים נוספים קורסי העשרה והעמקה, סדנאות פרקטיות והטבות נוספות אחרות. כמו כן, הסטודנטים נדרשים לשמור על ממוצע גבוהה כדי להישאר בתכנית.

מי שזכאי להתקבל לתוכנית מצטיינים על בסיס ציוני בגרויות וציון פסיכומטרי או בזכות מצוינות או מומחיות ספציפית בעולם תוכן כלשהו, יקבל מייל לזימון לראיון לאחר הרישום לאוניברסיטה. האפשרות לקבל ראיון לא קורת באופן אוטומטי ואם אתם מרגישים שאתם ‘מתפספסים’, שווה לפנות לאנשים הרלוונטיים ולבקש ראיון (אפשר למצוא את שמות רכזי תוכניות המצטיינים באתר של כל אוניברסיטה או דרך חיפוש קצר בגוגל).

תכנית מצטיינים כללית לאוניברסיטה או המכללה

הסוג השני של תוכניות המצטיינים הוא סוג שפחות מוכר כי מוסדות הלימוד לא מציעות אותו באופן אקטיבי בזמן הרישום. מדובר בתוכניות מצטיינים כלליות למוסד הלימוד, בלי קשר להתמחות בפקולטה מסוימת (כלומר, בתוכנית יכולים להיות סטודנטים למדעי המחשב, משפטים והנדסה ביחד).

דוגמאות לתוכניות כאלה: תכנית רוטשילד בטכניון, תכנית אמירים באוניברסיטה העברית, תכנית איתן בבן גוריון ותוכנית לאוטמן בתל אביב. במרכז הבינתחומי יש תוכניות מצטיינים שכל סטודנט מכל פקולטה יכול להתקבל אליהן, רק שהתוכניות עצמן מחולקות לעולמות תוכן שונים (תכנית ZELL ליזמות טכנולוגית, תכנית רבין למנהיגות חברתית ועוד).
הרבה מהתכניות האלו לא דורשות ציון פסיכומטרי מינימלי או ממוצע בגרויות. התוכניות רוצות לתת לעצמן את האפשרות לקבל כל תלמיד שייראה להן מעניין, על בסיס רקע חיים מיוחד או עשייה מיוחדת. אפשר להגיד שממוצע הפסיכומטרי של תלמידים בתכניות אלו נע בין 720–730 אבל זה לא ציון סף.

התמונה באדיבות David Shay ויקיפדיה

תכניות לדוגמא:

התוכנית הבינ-תחומית לאוטמן (אונ’ תל אביב)

תוכנית המצטיינים של אוניברסיטת תל אביב. אורך התוכנית הוא 4 שנים הכוללות גם תואר שני. במהלך הלימודים, התלמידים יכולים לקחת קורסים בכל רמה בכל פקולטה. אחרי שנתיים התלמידים בוחרים פקולטה שבה הם יעשו תואר שני, אבל עדיין נשארת להם האפשרות להירשם לכל קורס שהם ירצו. התוכנית שמה את הסטודנט והתחומי עניין שלו במרכז. בתוכנית יש ליווי אישי של 2 מנטורים: תלמיד בשנה ג’ או ד’ ומרצה, לאורך כל שנות הלימוד.

תהליך הקבלה מורכב משליחת מכתב רישום שהו חשוב לציין שיש לכם תחומי עניין מגוונים. אח”כ יש מיון אישי עם סגל התוכנית ואז מיון אקדמי שבו מועמדים צריכים להעביר הרצאה אקדמית על נושא שמעניין אותם.

לעמוד התכנית לחץ כאן 

 

תכנית רוטשילד (הטכניון)

תוכנית המצטיינים של הטכניון. הלימודים אורכים 4 שנים. בשנה הראשונה הסטודנטים לומדים בעיקר קורסים בסיסיים במתמטיקה, פיזיקה ומדעי המחשב ואז הסטודנטים מצטרפים למסלול בפקולטה רגילה לבחירתם, שבה הם יעשו תואר ראשון.

לעמוד התכנית לחץ כאן

תכנית אמירים (האונ’ העברית)

התוכנית מחולקת לארבעה מסלולים שונים: אמירים רוח (מיועד ללימוד מדעי הרוח), אמירים מחשבים, אמירים מדעי הטבע ואמירים חקלאות. התהליך קבלה דומה לתהליך הקבלה של תוכנית רוטשילד.

תכנית איתן (אונ’ בן גוריון)

התוכנית דומה לתוכנית לאוטמן בתל אביב.

קישור לעמוד התכנית.