מה זה פסיכולוגיה חיובית ואיך היא יכולה לעזור לנו?
מה יגרום לי להצליח? איך יש אנשים שמצליחים לשנות את חייהם ולהגיע רחוק?מה יעזור לי להיות מאושר? מסתבר שכל אלו לא רק שאלות של סדנת ניו אייג’, אלא ממש ענף מדעי בפסיכולוגיה שחוקר את האושר והשגשוג שלנו. קוראים לו: פסיכולוגיה חיובית. מה זה ואיך הוא עוזר לנו?
כולנו רוצים חיים טובים. להיות שלמים עם עצמנו, לראות את החיים דרך משקפיים חיוביות, לעשות את מה שאנחנו אוהבים. ולהיות מאושרים. זה לא פינוק. זה צורך אמיתי.
פסיכולוגיה חיובית הוא ענף בפסיכולוגיה שעוסק בחקר האושר והשגשוג האנושיים. בניגוד לפסיכולוגיה הטיפולית הקלאסית, שמתמקדת בפתולוגיות ובהפרעות נפשיות, הפסיכולוגיה החיובית מנסה למצוא ולטפח “חוזקות” – תכונות חיוביות וכישרון אנושי ולהפוך חיים נורמטיבים למספקים יותר.
במה תלוי האושר שלנו?
מחקרים שניתחו את הסיבות המרכזיות המשפיעות על תחושת האושר הסובייקטיבית הגיעו למסקנה הזו:
כ-50% תלוי בגנטיקה.
כ-40% תלוי בגישה.
כ-10% תלוי במאורעות החיים.
למה כדאי להיות מאושרים?
זו נשמעת שאלה די מפגרת, אבל חוץ מהאושר שבלהיות מאושרים, מסתבר שלאושר יש גם השפעה חיובית על היכולת לעבד מידע, על רמת השליטה העצמית, על מהירות ההחלמה מכאבים והבריאות הפיזית, על הצלחה מקצועית והצלחה של מערכות יחסים.
מה עוזר לנו להיות מאושרים?
המחקרים העדכניים מצאו מתאמים גבוהים בין אושר לבין מספר פרמטרים:
מערכות יחסים חיוביות
מסתבר שאחד המרכיבים המשפיעים ביותר על האושר שלנו הוא מערכות יחסים חיוביות ומשמעותיות. כאלה שבהן אתם מרגישים נאהבים, שייכים, משמעותיים וחשובים בזכות מי שאתם. זה יכול להיות בן/בת זוג, חברים, הורים, אחים או אנשים מהעבודה.
נסו לחשוב מי האנשים שאתם באמת אוהבים להיות בחברתם? מי מבין אתכם, גורם לכם להרגיש מוערכים, ומכיל את מה שיש לכם לומר? אל תשכחו להשקיע במערכות יחסים: הקדישו להם זמן והניחו בצד את הנייד כשאתם מדברים איתם, התעניינו בהם באמת, הביטו להם בעיניים וחלקו חיבוקים.
הכרת טובה
רגשות חיוביים שכוללים הכרת תודה, סיפוק ותקווה מציידים אותנו בחוסן נפשי, ובניית משאבים נפשיים.
מחקר שנערך על אנשים שסובלים מדיכאון השווה בין קבוצה שהלכה לטיפול פסיכולוגי, וקבוצה השנייה שבה המשתתפים כתבו בכל יום 3 דברים עליהם הם מוקירים תודה. לאחר 30 יום, מצב חברי הקבוצה שכתבו הכרות היה טוב יותר מבחינה קלינית לעומת חברי הקבוצה שטופלו באופן מסורתי.
מה גורם לכם להרגיש טוב. באיזה אירועים הרגשתם שאתם ממש ברי מזל? מה בשגרה שלכם עושה לכם טוב ומשפר תמיד את מצב הרוח שלכם?
הגבירו את הפעולות שגורמות לכם לחייך בלו”ז המשימות הקבוע שלכם. למשל, אם אתם אוהבים לטייל, ודאו כי אתם יוצאים לטיול, ולו קצר ביותר, לפחות פעם בשבוע. האזינו למוזיקה שאתם אוהבים, שתפו את הקרובים אליכם ברגשותיכם, הביעו הערכה ופרגון לאחרים, ואל תשכחו להודות על מה שיש.
עוד דברים שנמצאו כמקדמי אושר הם: תחושת משמעות, תפיסת הערך העצמי, תחושת אופטימיות לגבי העתיד, מעורבות והישגים. מעניין שדווקא מראה חיצוני וגובה ההכנסה הכספית על פי המחקר הם לא מקדמי אושר גבוהים.