חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

לעבוד בהפקות תרבות: “תמיד יש לאן להתקדם”

לעבוד בהפקות תרבות: “תמיד יש לאן להתקדם”

מעין צדוק ומור דרעי נכנסו היישר מן הלימודים לעולם ההפקות והתרבות. אם אתם בשלב ההתלבטות על לימודים ובחירת מקצוע ותוהים כיצד לשלב יצירתיות ופרנסה, תשוקה לתרבות ודחף בלתי פוסק לעזור ולארגן, ובעיקר רוצים להשאיר חותם – זהו הראיון עבורכם.

מעטים הפעמים שבהן יוצא לנו לעצור ולהבין עד כמה עולם “התרבות” בלתי נפרד מחיינו – המוזיקה שמרגשת אותנו, סדרות הטלוויזיה שאנחנו רואי באדיקות, פסטיבלים אליהם אנו נוסעים בשביל להשתחרר, העיתונים שאנחנו קוראים ואתרי האינטרנט שאנחנו פוקדים, ועד לחדשות שמעדכנות אותנו מדי שעה. מאחורי כל אלה מסתתרת תעשייה שלמה ומרתקת, המלאה באנשים יצירתיים שעובדים בכל משך שעות היממה להעשיר את עולמנו.

ישבנו עם מעין ומור לראיון אודות תרבות והפקה, וכן גם מקצוע ותשוקה. מור ומעין נפגשו כסטודנטיות ב”מסלול ללימודי תרבות – הפקה ויצירה” במכללת ספיר, ולאחר שלוש שנות לימודים כל אחת מהן המשיכה למקום אחר – מעין, מנהלת פרוייקטים בניהול והפקת אירועי תרבות, ומור פנתה לניהול פרוייקטים מסחריים בתוכן.

איך נראה היום שלכן ומה היקף העבודה?
מעין: “העבודה מתחלקת בגדול לשניים:  עבודה משרדית – מיילים, יצירת ופיתוח קשרי עבודה, עבודה מול ספקים, ניהול תקציבים, שיווק וכו’. והפקה בפועל – פגישות, יציאה לשטח ההפקה בשלב בניית ההפקה, תוך כדי וגם לאחריה כמובן. העבודה מאוד דינאמית ומשתנה מאירוע לאירוע בהתאם למאפייניו, באם זו השקה של ספר ועד להפקת פסטיבל תרבות. הימים פה מאוד דינמיים”.

מור: “העבודה שלי משתנה, ישנם ימים שאני יכולה לבלות כל היום מול המחשב בטיפול תוכן, עריכות ורעיונות לכתבות. וישנם ימים שאני בפגישות ורוב הזמן אני תמיד בסביבת אנשים.”

 

מה הכי הפתיע אתכן בעבודה?
מעין: “גיליתי שלמעט המחלקה לתרבות יצירה והפקה בספיר אין אף מקום שמלמד תואר ראשון בניהול תרבות והפקת אירועי תרבות. העמיתים למעשה באו מתחום אחד ספציפי (או שיווק או אמנות לדוגמא) ומי שכן למד הפקה, עשה זאת במסגרת קורס קצר ובדרך כלל בהפקה מסחרית ולא תרבותית (חתונות, אירועי חברה וכו’) ועל כן היה לי ניסיון וראייה מאוד רחבה כבר ביום הראשון לעבודה ולקח לי מעט מאוד זמן להיכנס לעניינים.”

מה הן אפשרויות הקידום בתחום שלכן?
מור: “התחלתי בעיקר בכתיבה ועריכה של טקסטים בהקשרים שונים ומגוונים מעולם התרבות, ועם הזמן התפתחתי במקום העבודה אם זה עבודה מול לקוחות, יחצנ”ים, ראיונות של אנשי תרבות וכתיבת תוכן שמתעסק בעולם התרבות. ההתפתחות והאופק התעסוקתי ישנם כל עוד ישנה אמביציה וערנות לגבי השינויים התכופים בעולם התוכן.”

מעין: “תמיד יש לאן להתקדם! החל מעוזר הפקה ועד למנכ”ל פסטיבל ישראל. עולם התרבות הוא רחב וההפקה באה לידי ביטוי כמעט בכל אירוע באם הוא מסחרי, קהילתי, ממסדי או פרויקטורי. כמו כן, זו עבודה שתמיד אפשר לעשות כעצמאי ואז לבחור את העבודות שמעניינות אותך.”

מה היתרונות של העבודה בתחום הפקות ותרבות?
מעיין: “זו עבודה לאנשים חושבים ויצירתיים שרוצים לתת מעצמם ומהייחודיות שלהם. דבר שני, שום דבר בעבודה הזו לא קבוע כך שאף פעם לא משעמם. דבר שלישי, למידה – תוך כדי העבודה לומדים המון ורוכשים ידע מעמיק במגוון תחומים שונים. ואחרון זה שיש נגיעה בכל כך הרבה תחומים: שיווק, הוצאה לאור, מדיה חברתית, עיצוב גרפי, הנהלת חשבונות, ניהול כוח אדם, לוגיסטיקה, תקציבים, גיוס כספים, אמנות, ספרות, אוצרות ועוד”.

מה הקושי בעבודה?
מור: ” יש לי חופש יצירתי, הרבה מרווח פעולה ואני רוב הזמן עצמאית. אבל יש גם לחץ ואחריות, שדורשים התמסרות וטוטאליות שאני משקיעה, כך שלעיתים רבות העבודה הולכת איתי הביתה”

מה הטיפ שלכן למי שמתלבט לגבי עבודה בעולם התוכן וההפקות?
מעין: “אם היית זה שמארגן את הטיול לחבר’ה, אם היית זו שמפיקה לחברות את מסיבת הפיג’מות – הפקה זה חלק מכם.”
מור: “אם אתם הולכים לכיוון של לימודים שבסופם אין “מקצוע” (תארים שהם לא ממקצועות ההנדסה, משפטים, רפואה ועוד) אני ממליצה לבדוק שקיים בתואר התמחות מעשית, מרצים בעלי שם וניסיון – כפי שהיה לנו במסלול ללימודי תרבות יצירה והפקה במכללת ספיר – כך שתוכלו לקבל הצצה לעולם העבודה ובו בזמן להתנסות בעבודה מעשית לצד לימודים תיאורטים.”

עם רמת המחויבות והתשוקה שיש למור ולמעין בעיניים כשהן מדברות על המקצוע שלהן, קשה שלא להשתכנע.

מה לומדים בתואר לתרבות יצירה והפקה?

אז ביררנו במכללת ספיר מה בדיוק לומדים בלימודי תרבות, יצירה והפקה. אם מסתכלים עוד 20 שנה קדימה, על מקצועות העתיד, ייתכן בהחלט שתחום ההפקה והתרבות הזה יתפתח ויתפוס נפח גדול יותר, במיוחד דרך המדיה והאינטרנט.

בלימודים חוקרים את כל התחומים הקשורים לתרבות: אמנויות, תקשורת, דת, אידיאולוגיות פוליטיות, פסיכולוגיה, מבנים חברתיים, לימודי גוף ואפילו תפיסות עולם ניהוליות. כל אילו מעניקים לסטודנטים ערכה שלמה של דעות, אמונות וערכים. הלימודים מורכבים מלימודים עיוניים לצד עבודה מעשית, כאשר בפן העיוני הסטודנטים יכירו תרבויות לאומיות שונות ותתי תרבויות, ירכשו מיומנויות בניתוח ביטויים תרבותיים במדיה שונים, כמו אמנות, ספרות, קולנוע, טלוויזיה, מוזיקה ומדיה דיגיטלית. בצד המעשי יכירו הסטודנטים את אופיו ואת מבנהו של שדה התרבות הישראלי, על המוסדות, הגופים ודרכי הפעולה שקיימים במסגרתו, וירכשו כלים מקצועיים בתחומי יזמות, הפקה, ניהול ושיווק התרבות, וכן יצירת תוכן תרבותי, בשיעורים, סדנאות ובפרויקטים.