חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

זוגיות בזמן מלחמה

זוגיות בזמן מלחמה – איך מתמודדים יחד?

חיילים משוחררים, שלוש שנים בצבא זה חתיכת פרק – אבל כשמשתחררים, יש דברים שאף קורס או הכנה לשחרור לא באמת מכינים אליהם. זוגיות בזמן תקופה לא יציבה היא אחד מהם. אתם אולי מחפשים להתחיל קשר חדש, או לנסות לשמור על זה שהיה לכם במהלך השירות – והמציאות לא תמיד עושה את זה קל. החודש אנחנו כאן כדי לתת לכם טיפים סופר פרקטיים שיעזרו לכם להתמודד עם המרחק, החששות והשינויים, ולשמור על הזוגיות שלכם, גם כשלא הכול הולך חלק.

המעבר מהצבא לאזרחות הוא אתגר בפני עצמו – פתאום אין מסגרת ברורה, והחיים דורשים ממך לקחת אחריות על הכל. אבל כשזה משולב עם מציאות ביטחונית מאתגרת, זה מוסיף שכבה נוספת של מתח – במיוחד בזוגיות. 

בזמן שירות של שלוש שנים בצה”ל, למדתם להסתגל לשגרה של יציאות וחזרות, להתרגל להיעדרויות ממושכות, ולשמור על קשרים דרך הטלפון או סוף שבוע קצר. אבל עכשיו, כשאתם באזרחות, יש לכם יותר חופש – וזה דווקא יכול להיות מאתגר. אז איך שומרים על מערכת יחסים חזקה כשברקע יש חוסר ודאות ביטחוני ולחצים אישיים?

הבנת האתגרים וההתמודדות איתם

פערי ציפיות 

בזמן השירות, רוב הקשרים הזוגיים מתנהלים סביב שגרות ידועות מראש – יציאות, חופשות וחזרה לבסיס. אבל כשמשתחררים, בן/בת הזוג מצפים לזמינות אחרת, לשותפות רבה יותר, ולעיתים גם להתמודדות עם החלטות חיים משותפות (לימודים, מגורים, עבודה). הפער הזה עלול ליצור חיכוכים ותסכול אם לא מגדירים ציפיות מראש.

חרדות ולחץ

אחרי שירות צבאי, המוח עדיין נמצא במצב דריכות גבוה – מצב שמוכר כ”הישרדות רגשית”. התחושות הללו משפיעות על היכולת לתת מקום לבן/בת הזוג, והלחץ האישי עלול לגרום לריחוק רגשי. בן/בת הזוג יכולים לפרש זאת כקור או חוסר עניין, מה שמוביל למתח מיותר

מצבי חירום פתאומיים

 אזעקות, גיוסי מילואים או אירועים ביטחוניים גורמים לחוסר ודאות במערכת היחסים. פתאום תוכניות משתנות, ובן/בת הזוג נאלצים להתמודד עם הפתעות שדורשות התאמות רגשיות מהירות. במקרים רבים, חוסר הבנה של המצב מצד הפרטנר עלול לגרום לרגשות תסכול ובדידות.

פתרונות מעשיים להחזקה של קשר יציב

✔ תקשורת ישירה ולא מעומעמת – מחקרים בפסיכולוגיה זוגית מראים כי חוסר תקשורת ברור גורם לריחוק רגשי. לכן, חשוב לתאם ציפיות ולדבר בפתיחות על רגשות, פחדים וציפיות. שיחה פשוטה כמו “אני צריך שתביני שזה לא אישי אם אני קצת מרוחק היום” יכולה למנוע אי-הבנות רבות ולחזק את הקשר הרגשי.

תכנון מראש – לא לחכות לרגע האחרון – בני זוג שמתכננים זמן משותף מראש מייצרים יציבות רגשית. אם אתם יודעים ששבוע העבודה שלכם הולך להיות עמוס, תקבעו מראש זמן איכות בסוף השבוע. מחקרים מראים כי תכנון זוגי מראש מגביר תחושת ביטחון ושותפות, ומונע תחושת הזנחה בקשר.

טקסים קטנים של חיבור – טקסים זוגיים, גם אם קטנים, מייצרים תחושת קרבה. מחוות קטנות כמו לשלוח הודעת בוקר עם משפט מחזק, להשאיר פתק עם מילה טובה או אפילו לעשות “דייט קבוע בזום” יכולים להחזיק את הקשר במצבים לא יציבים. טקסים חוזרים משמשים כהיקשרות רגשית גם בתקופות קשות.

עזרה הדדית בחיים האזרחיים – מעבר לאזרחות דורש התמודדות עם בירוקרטיה, עבודה, לימודים וכספים. תמיכה מעשית כמו עזרה במילוי טפסים, חיפוש עבודה משותף או אפילו חלוקה של משימות בבית מייצרת תחושת שותפות ומפחיתה קונפליקטים סביב ניהול הזמן. תחושת “אנחנו באותו צוות” מחזקת את היציבות הרגשית.

לזכור ששינויים הם טבעיים – זוגות חזקים הם אלו שיודעים להסתגל לשינויים. לפי תיאוריית ההסתגלות הפסיכולוגית, זוגיות מתפתחת בהתאם למציאות המשתנה. הכרה בכך שהצרכים שלכם ושל בן/בת הזוג עשויים להשתנות תאפשר לכם להתאים את הקשר ולהפחית חיכוכים. גמישות היא מפתח לזוגיות ארוכה ובריאה.

איך ממשיכים מכאן?

זוגיות בזמן תקופה של חוסר ודאות היא מאתגרת, אבל יכולה גם להיות הזדמנות להתחזק יחד. עם כנות, סבלנות ותמיכה הדדית – אפשר לצלוח את זה ולבנות קשר יציב ובריא יותר, גם באזרחות וגם